Dag 7 (17 mei 2012)

Zonder wekker vandaag weer om 6:00 wakker. Vandaag stond een bezoek en rondleiding aan de Boeing fabrieken in Seattle op het programma. We hadden gisteren al kaartjes geboekt en we zouden om 11:30 in Seattle Noord bij Boeing moeten zijn. Tijdens het ontbijt is door iedereen nog even de weblog van gisteren bekeken en daarnaast hebben we weer lekker rustig de boterham op kunnen eten. Om 8:00 zijn we vertrokken om om 8:30 bij de Amkerikaanse grens te zijn. Hier moesten we even wachten maar alles ging gelukkig vlot en er werden geen bijzondere vragen gesteld. We moesten nog tanken en dat deden we het liefst aan de Amerikaanse kant. De brandstof is immers 20-30% goedkoper als in Canada. Helaas werd aan de pomp de creditcard niet geaccepteerd en ik moest naar binnen voor het activeren van de pomp. Nadeel is wel dat je dan vooraf een bedrag moet gokken en afrekeken om er eventueel later er achter te komen dat het te veel was. Je krijg dan welliswaar het verschil terug gestort maar het Nederlandse systeem is toch wel handiger. Hierna zijn we op weg gegaan naar Boeing. De drukte onderweg viel gelukkig mee en we arriveerde om 10:45.

Als eerste zijn we de kaartjes gaan ophalen en hier hoorde we dat er bij de toer niets van camera’s of telefoons naar binnen mocht.

We hebben toen eerst alles maar naar de auto gebracht. Omdat het toch pas 11:00 was hebben we gelijk maar even een geocache gezocht welke op 30 meter afstand van de parkeerplaats lag. Deze konden we toch ook weer aan de lijst toevoegen. Toen nog even wat foto’s gemaakt.

Hierna zijn we naar de Boeing-toer gegaan en deze was heel indrukwekkend. In een assemblagehal, welke de grootse ter wereld is, wordt het modernste exeplaar van de Boeing 747 samengebouwd.

Even zomaar wat cijfertjes:

* De hal is 510 x 1060 meter groot

* Een Boeing 747 bestaat uit 6 miljoen onderdelen

* Elke twee weken wordt er een exemplaar afgeleverd.

* In drie dagen tijd wordt een Boeing 747 samengesteld uit extern aangeleverde onderdelen.

* Er werken 35000 mensen bij Boeing om deze vliegtuigen te kunnen bouwen

* Op het Boeing terrein (wat dus eigenlijk een dorp is) is een eigen politiepost, brandweer en medische verzorging.

* Er zijn 11 restaurants om elke dag 6000 maaltijden te verzorgen

* etc etc

We hebben achtereenvolgens het laden van het grootste vrachtvliegtuig gezien (en later zien opstijen) waarvan er slechts 4 exemplaren zijn en gemaakt op basis van de commerciele Boeing 747. Het assemleren van de Boeing 747, het assemleren van de 777/787 en de teststraat met eindcontroles. De tourbegeleider was erg leuk en gaf zelf toe ook wel de vorm van een 747 te hebben (echte Amerikaan dus ;-). Hierna was de tour ten einde en zijn we naar het observatiedek gegaant. Hier hebben we een “Boeing 747 special” vrachtvliegtuig met heel veel kabaal zien opstijgen. Later steeg er ook nog een 787 op. In ieder geval allemaal heel erg indrukwekkend. Na het observatiedek hebben we de tentoonstelling bezocht en ook hier waren er heel veel interessante dingen te zien, te doen en te lezen. (O)pa heeft gelijk zijn pilotentraining met succes afgerond 😉

Voordat we verder gingen hebben we nog even één geocache gevonden welke toch ook in de buurt lag. Hierna zijn we op weg gegaan naar voorstad van Seattle, Tukwila. Hier zit een officieele Apple Store gelegen in de Soutchcenter Mall.

We moesten even navragen of de “The New iPad” op vooraad was en of we deze konden oppikken als we voor de terugreis naar Nederland langs zouden komen. Dit bleek mogelijk maar echt resereveren kon niet. Maar werd gezegd: met grote zekerheid zouden ze toch wel op voorraad zijn. Inmiddels was het 15:30 en we hadden toch wel erge honger. In de Food Court hebben we bij “Charleys Grilled Subs” een lekker broodje met vers kipvlees gegeten. Hierna zijn we richting Canada vertrokken. Onderweg kwamen we de Premium Outlet tegen en hier zijn we toch maar even gaan kijken.

Uiteindelijk zijn we toch geslaagd en hebben bij Colombia de zomergardarobe uit kunnen breiden. Om het Amerika avontuur dan toch compleet te maken zijn we ook even bij een Walmart Supercenter naar binnen geweest. (O)pa was toch wel erg verbaasd dat er winkels bestonden die de grootte van een Boeing assemblagehal benaderden ;-). Hierna zijn we definitief naar Abbotsford vertokken. Onder weg nog wel 10 minuten bij de grenovergang naar Canada moeten wachten, maar ook deze keer werden er geen lastige vragen gesteld. Om 9:30 kwamen we uiteindelijk bij Wil en Cees aan. Ondanks dat er vrienden op bezoek waren toverde Wil toch weer supersnel een onvervalst Hollandse pot op tafel. De rest van de avond hebben we gezellig met de vrienden en Wil en Cees zitten praten om vervolgens de avond te beeindigen. Nu nog even de weblog maken en hierna lekker naar bed. Morgen staat een bezoek aan het olympische Whistler op het programma.

Klik hier voor meer foto’s dag 7

Ga naar dag 8